Hooikoorts: wat is het en wat kan je eraan doen?

Hooikoorts: wat is het en wat kan je eraan doen?

Ongeveer 4 miljoen mensen in Nederland hebben last van hooikoorts. Toch is hier is onwetendheid over. Waardoor ontstaat hooikoorts en welke soorten zijn er? Wanneer loop je het grootste risico op klachten en wat kun je er tegen doen? Het antwoord op deze vragen vind je hieronder.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel afkomstig van grassen, planten of bomen. Andere benamingen voor hooikoorts zijn pollenziekte, sinusitis, stuifmeelallergie, rhinitis of coryza. De allergie voor het stuifmeel heeft effect op de luchtwegen. Na het inademen van het stuifmeel reageert het immuunsysteem hierop en komt de stof histamine vrij. Deze stof is de belangrijkste veroorzaker van de klachten. De klachten die kunnen ontstaan zijn:

  • Niezen
  • Verstopte neus
  • Jeukende/tranende ogen
  • Droge keel
  • Benauwdheid
  • Vermoeidheid

Wanneer kun je last hebben van hooikoorts?

Mensen hebben voornamelijk last van hooikoorts vanaf februari tot en met september. Door klimaatverandering kan deze periode veranderen. Bomen, planten en grassen kunnen eerder in het jaar gaan bloeien, door de relatief hoge temperaturen. Het stuifmeel komt dan eerder in de lucht en je kan eerder klachten ervaren. Op een warme zonnige dag hangt het meeste stuifmeel in de lucht. Bij regen wordt het stuifmeel uit de lucht gespoeld, waardoor er minder kans is op klachten. Wel is het zo dat niet iedereen die last heeft van hooikoorts last heeft van alle pollen. Per persoon is dit verschillend. Als je weet op welke pollen jouw immuunsysteem reageert, kun je daar rekening mee houden. Er wordt onderscheid gemaakt in drie typen hooikoorts:

  1. Voorjaar (berk, els, hazelaar, iep, den, eik)
  2. Zomer (grassen, onkruidpollen, zuring, weegbree, bijvoet)
  3. Herfst (onkruidpollen)

Wat zijn de bekendste veroorzakers van hooikoortsklachten?

Een ander woord voor het stuifmeel van grassen, planten en bomen zijn pollen. Er kan ook worden gesproken van een pollenallergie. De bekendste en meest voorkomende hooikoortspollen zetten we hieronder voor je op een rijtje.

Grassen

Door grassen worden de meeste hooikoortsklachten veroorzaakt. Grassen bloeien vanaf begin mei tot en met juli. Er komen meer dan honderd grassoorten voor in Nederland en ongeveer dertig hiervan zijn veroorzakers van hooikoorts.

De els

Bomen zijn ook een belangrijke bron voor de verspreiding van pollen. De els is een van de boomsoorten die relatief vroeg in het jaar bloeit en pollen verspreidt. Hierdoor kun je al vroeg in het jaar last hebben van hooikoortsklachten. De bloeiperiode van de els loopt vanaf februari tot en met maart. De els is vaak te vinden in de buurt van waterkanten. 

De hazelaar

Ook de hazelaar is een veel voorkomende boomsoort die pollen verspreidt. De bloeiperiode van de hazelaar loopt vanaf halverwege maart tot en met april. De boomsoort is voornamelijk te vinden in loofbossen. Opvallend aan deze boomsoort is dat deze pollen kan verspreiden zonder bladeren te hebben.  

De berk

De derde bekende boomsoort die pollen verspreidt, is de berk. De berk staat verspreid door heel Nederland en is te herkennen aan zijn afgebladderde bast. De bloeiperiode van deze boomsoort loopt vanaf halverwege maart tot en met halverwege mei.

De iep

Een andere boom die hooikoortsklachten kan veroorzaken, is de iep. Wanneer deze boom in bloei staat, kunnen de meeldraden in de bloemen uit de lucht vallen, rondzweven en klachten veroorzaken. De bloeiperiode van de iep is in maart.

De den

De den is een naaldboomsoort die vaak voorkomt in bossen. De den kan dankzij helmknoppen pollen produceren. Elke pollenkorrel heeft twee luchtzakken. Hierdoor kunnen ze makkelijk door de lucht dwarrelen en zelfs een pollendeken vormen. 

De eik

Ook de eik kan veel pollen verspreiden. Door zogenoemde katjes kan de eik pollen afgeven aan de lucht. Katjes kunnen een paar centimeter lang zijn met daarin veel bloempjes met meeldraden. Door de wind kunnen deze katjes de pollen makkelijk verliezen. De eik is veel te vinden in loofbossen, maar staat ook door andere delen van Nederland verspreid.

Bijvoet

Naast grassen en bomen, kan onkruid ook hooikoortsklachten veroorzaken. Het onkruid dat de meeste hooikoortsklachten veroorzaakt is bijvoet. De bloeiperiode van bijvoet loopt vanaf juli tot en met augustus. Het onkruid is te herkennen aan kleine gele bloempjes en komt vooral voor aan weg- en waterkanten.

Wat kan je doen tegen hooikoortsklachten?

Naast het proberen te ontwijken van de hierboven genoemde grassen, boomsoorten en onkruid, zijn er producten die kunnen helpen bij het voorkomen of verminderen van hooikoortsklachten. Bij ernstige hooikoortsklachten adviseren wij eerst contact op te nemen met jouw huisarts.

Producten die hooikoortsklachten voorkomen

Cromoglicinezuur

Producten die cromoglicinezuur bevatten, helpen hooikoortsklachten te voorkomen. Het cromoglincinezuur zorgt ervoor dat je minder gevoelig bent voor hooikoortsprikkels. Cromoglicinezuur is te verkrijgen in tabletten.

Producten die hooikoortsklachten verzachten

Neusspray

Het meest gebruikte en bekende product tegen hooikoortsklachten is neusspray. Een neusspray op basis van een zoutoplossing brengt geen schade aan in je neus en zorgt ervoor dat het slijm in de neus dunner wordt, waardoor je beter kunt ademen.

Cetirizine, loratadine en fexofenadine hydrochloride

Ook kun je gebruik maken van middelen die cetirizine, loratadine of fexofenadine hydrochloride bevatten. Deze stoffen zijn verkrijgbaar in een neusspray, tabletten of oogdruppels. De middelen verminderen verschillende hooikoortsklachten, zoals verkoudheid en droge of tranende ogen, doordat ze een remmende en verlichtende werking hebben.

Medical taping

Daarnaast is medical taping een oplossing voor hooikoortsklachten. De tape kan een kalmerende invloed hebben op de allergische reactie, het bindweefsel en het neurogene stelsel. Wil je hier meer over weten? Lees dan onze blog over medical taping tegen hooikoortsklachten.

Overige tips tegen hooikoorts

Naast de producten die helpen tegen hooikoorts, kun je ook rekening houden met dagelijkse handelingen. Houd bijvoorbeeld hooikoortsberichten op de radio, televisie en het internet in de gaten en houd ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten. Het doorluchten van jouw huis kun je het beste vroeg in de morgen of laat in de avond doen, wanneer er minder pollen in de lucht zijn. Ook is het verstandig om het wasgoed niet buiten te laten hangen. Hierdoor kunnen de pollen in de kleding terecht komen en komen ze alsnog jouw huis in.

Bekijk ons aanbod aan artikelen tegen jouw hooikoorts. Heb je nog vragen naar aanleiding van onze blog, neem dan contact op met onze klantenservice via 085 890 1512 of mail naar klantenservice@medichainmedisch.nl

Gepubliceerd op: 09 maart | Terug