Alles over brandwonden

Alles over brandwonden

Wat is een brandwond?

Een brandwond is een verwonding aan de huid na blootstelling aan extreme hitte, chemische stoffen, stoom of elektriciteit. De duur van contact en hoeveelheid warmte bepalen hoe ernstig een brandwond is. Vaak wordt dit uitgedrukt in een eerste, tweede of derde graad brandwond.

Welke graden brandwonden zijn er?

Je hebt het vast wel eens voorbij horen komen; eerste, tweede of derde graad brandwonden. Deze geven de ernst en diepte van een brandwond aan. Hiermee wordt aangeduid welk gedeelte van de huid is aangetast. We leggen je er hieronder graag meer over uit.

Eerste graad brandwond

Een oppervlakkige brandwond (eerste graad brandwond) kan vaak op een relatief makkelijke manier hersteld worden zonder blijvende schade. De opperhuid/epidermis is hierbij aangetast. Ze zijn vergelijkbaar met een verbranding in de zon waarbij de huid droog, rood en in sommige gevallen opgezwollen is. Na een paar dagen zijn de klachten in veel gevallen verdwenen.

Tweede graad brandwond

Bij een tweede graad brandwond is de opperhuid beschadigd. Het wordt daarom vaak een oppervlakkige tweedegraads verbranding genoemd. De 2e graad brandwonden brengen erg veel pijn met zich mee en gaan vaak gepaard met blaren. Deze brandwondblaren kunnen ook later ontstaan. In veel gevallen zijn deze na ongeveer twee weken niet meer aanwezig.

Diepe tweede graad brandwond

Een diepe 2e graad brandwond ontstaat wanneer er voor een langere tijd warmte heeft kunnen doordringen in de lederhuid, ook wel de dermis genoemd. Hierdoor ontstaat een wond die er roodachtig en wit uitziet. Daarnaast is er vaak sprake van vocht, blaren en een goed voelbare pijn.

Derde graad brandwond

Bij een 3e graad brandwond is de huid voor een te lange periode blootgesteld aan warmte of chemicaliën. Dit resulteert in een heftige beschadiging waarbij de huid en zenuwen worden aangetast. Hierdoor voelt het slachtoffer in veel gevallen geen tot nauwelijks pijn. De brandwond zelf is droog en leerachtig en ziet er wit, bruin, beige of zwart van kleur uit. Vaak gaat een derde graad brandwond gepaard met de verschijnselen van eerste en tweede graad brandwonden. In zeer ernstige gevallen is er blijvende schade te zien na afloop (littekens).

Hoe behandel je een brandwond?

De ene brandwond is de ander niet, ze vereisen daarom verschillende behandelmethodes. Een eerste graad brandwond is in veel gevallen zelfstandig te behandelen (m.u.v. brandwonden bij baby’s en kleuters, blaren in het gezicht, de handen, voeten, geslachtsdelen of zeer grote brandwonden). Bij tweedegraads en derde graad brandwonden raden wij je aan om naar de huisarts te gaan zodat het op de juiste manier behandeld kan worden. Voor het zelf behandelen van eerste graad brandwonden vind je in ons assortiment onder andere de benodigde brandwond gelverband en brandwondenzalf. Deze zijn eenvoudig online te bestellen en kan je binnen 3 werkdagen bij je thuis verwachten.

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met onze klantenservice via 085 890 1512 of stuur een mail naar klantenservice@medichainmedisch.

Gepubliceerd op: 03 april | Terug